Тинко Банабаков отново е Спортист №1 на В. Търново, Евгени Донев е треньор на 2013
Тинко Банабаков отново е Спортист №1 на В. Търново, Евгени Донев е треньор на 2013 / Дарик нюз
Тинко Банабаков отново е Спортист №1 на В. Търново, Евгени Донев е треньор на 2013
69083
Тинко Банабаков отново е Спортист №1 на В. Търново, Евгени Донев е треньор на 2013
  • Тинко Банабаков отново е Спортист №1 на В. Търново, Евгени Донев е треньор на 2013

За втора поредна година боксьорът Тинко Банабаков е Спортистът №1 на В. Търново. 19- годишният национал спечели всички състезания у нас през 2013 г., първи е на турнир в Скопие, втори в Турция, трети в Русия. Младежът бе награден на церемония в Ритуалната зала на Общината лично от кмета на старата столица Даниел Панов. Банабаков събра 118, 8 точки в анкетата, в която гласуваха съветници от Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към местния парламент, спортните експерти Йордан Дурчев и Георги Давидов и четирима журналисти, и взе паричната премия от 800 лева.

Талантливият състезател на „Ивайло- 99” посвети успеха на починалия си дядо, който е означавал много за него.

Кметът Даниел Панов поздрави спортистите и техните треньори за това, че носят слава на В. Търново. Градоначалникът призна, че иска всички започнали строежи на спортни съоръжения да станат бързо, но е трудно, защото има различни спънки. През следващата година ще бъдат завършени изкуственият терен до Спортното училище и новата спортна зала до СОУ „Ем. Станев”, готови са проектите за саниране и подмяна на дограмата на залите на стадион „Ивайло”, както и този за ДКС „В. Левски”. С тях ще се кандидатства за средства по различни програми, обясни Даниел Панов и  пожела здрава и успешна 2014 г. на всички.

Чуйте го в звуковия файл.

Втора със 70, 4 т. е най- опитната състезателка на шампионките на страната по хандбал „Етър- 64”- Зоя Стефанова, която бе стимулирана с 500 лева от Община В. Търново. Трети с 69, 3 т. е първенецът на страната по спортна стрелба с пистолет Николай Колев от „Ап спорт”, премиран с 400 лева. На точка след него- 68, 2 т. е балканският шампион по всестранна езда с националния тим и носител на три сребърни отличия от родните първенства по конен спорт Мирослав Илиев от Калоян- 92”. Пето- шесто място с по 62, 7 т. поделят ездачката от „Калоян- 92” Симона Минчева и съотборникът на Банабаков в БК „Ивайло- 99” Стефани Койков. Седми с 45 т. е президентът на клуба по ориентиране „Браун тим” Николай Димитров, осма на точка след него е съпругата му Стефания Димитрова, носителка на злато и сребро от шампионата по ски ориентиране и осма на Европейско по този спорт. Девета с 42, 9 т. е сребърната медалистка от държавното по хвърляне на копие Деница Колева от „Етър 2007”.

Десети с 36 т. е републиканският шампион по класически шах, блиц и ускорен шах Радослав Димитров, разделил и 8- 15 място на световно до 20 г.

Наградите освен кмета Даниел Панов връчваха още общинските съветници Камен Алексиев, проф. М. Харалампиев, който разказа, че е бил боксьор в полусредна категория и даде статуетката на Стефани Койков, Ваня Павлова, Желка Денева и д-р Драгош Методиев, директорът на дирекция „Образование" Пенка Игнатова и спортният експерт Йордан Дурчев, а водещ на церемонията бе колегата му Георги Давидов. С плакет по случай прекратяване на активна дейност, като футболен съдия бе отличен Петко Павлов.

Треньор на годината е наставникът на боксьорите Евгени Донев, чийто възпитаници постигнаха високи резултати през 2013 г. Премията за него е 600 лева, а гласове получиха още колегите му Александър Луканов /спортна стрелба/, Йонка Генчева /хандбал/, Михаил Костов /конен спорт/ и Светла Йорданова /шахмат/.

В Топ 5 на младите спортисти на първо място е хандбалната националката от „Етър- 64”- Станислава Димитрова с 47, 3 т. След нея са миналогодишният победител Емил Стефанов /шахмат/ с 32 т., боксьорът Здравко Попов с 24, 2 т., състезателката по конен спорт Ива Тодорова с 20, 9 т. и лекоатлетката от „Етър 2007”- Тамара Косева с 19, 8 т. При юношите и девойките първото място бе стимулираено от Общината с 300 лв., второто с 200 лв., третото със 100, четвъртото и петото с по 80 лв.