Тежък сепсис е причината за смъртта на родилка
Тежък сепсис е причината за смъртта на родилка / netinfo

Тежък сепсис е причината за смъртта на 32-годишната родилка и новороденото й бебе, които починаха в края на миналата седмица в болницата във Велико Търново. Причинителят на заболяването е бетахемолитичен стрептокок.

Бактериалната инфекция се е развила изключително бързо. Вследствие на сепсиса пациентката е развила синдром, довел до сериозен кръвоизлив, септичен шок и органна недостатъчност.

Поведението на медицинските екипи при приемането, воденето на раждането и извършването на оперативната интервенция са адекватни и правилни, посочва заключението на Комисията, която е извършила проверка по случая със смъртта на родилката.

Изолираните бактерии ще бъдат изпратени в Националния институт по заразни и паразитни болести в София за потвърждение и типизиране. Пациентката е постъпила в болница с влошена клинична картина. Детето се е родило мъртво, но родилката е приета с жив плод в тежко състояние.

"Отнася се за много тежко и сравнително рядко състояние. Лекарите 16 часа след раждането се опитваха да спасят пациентката, но за съжаление в огромен процент от случаите това заболяване завършва фатално”, каза директорът на болницата във Велико Търново д-р Даниел Илиев.