ТД Трапезица-1902 възстанови екопътеката от Асенова махала до Ксилифор
ТД Трапезица-1902 възстанови екопътеката от Асенова махала до Ксилифор / netinfo

Около месец продължи работата по възстановяване на традиционната екопътека от В. Търново до Ксилифор, съобщи секретарят на Туристическо дружество „Трапезица- 1902" Георги Димитров.

Двайсет кубика дървен материал дари Държавното горско стопанство „Болярка", други фирми осигуриха крепителни елементи, използвани са и средства от благотворителната кампания за обновяване на екопътеките. По нея са събрани около 2400 лева на Коледния бал на Дружеството и от дарения от фирми и граждани. Членове на „Трапезица- 1902" пък са работили на доброволни начала по изграждането на два нови моста, ремонтът на старите и възстановяването на парапети.

По обновената екопътека за първи път в неделя премина традиционният Осмомартенски поход до Ксилифор, в който се включиха над 100 души. В самата местност пък се събраха стотици.

В близките дни ще започне възстановяването на екопътеката до Преображенския манастир, информира още Георги Димитров. За нея се очаква още дървен материал да дари „Болярка", тъй като ще се реконструират десет моста. Дружеството е внесло молба в Община В. Търново за отпускане на финансова помощ в размер на 1800 лева.