Такева: Корекционен коефицинет трябва да увеличи средствата за издръжка на ученик
Такева: Корекционен коефицинет трябва да увеличи средствата за издръжка на ученик / netinfo
Корекционен коефициент да увеличи средствата за издръжка на един ученик със 180 лева ще настояват синдикатите пред правителството. Коефициентът трябва да бъде въведен през второто шестмесечие на годината, за да бъде достигнат стандарта за издръжка на ученик, заяви във В. Търново председателят на Съюза на българските учители Янка Такева.
Във В. Търново се провежда работна среща на синдикални екипи от Северна България, на която се обсъждат делeгираните бюджети в средното образование.
Във форума участва и лидерът на КНСБ Желязко Христов.
Според синдикатите парите трябва да се увеличат от 1 151 на 1 381 лв., тъй като предвидените средства за издръжка на училищата и за работни заплати ще бъдат изразходени до юни.
Синдикалистите прогнозират, че около 1 200 училища няма да покрият разходите си с предвидения от правителството стандарт и едва 860 училища ще достигнат договореният по време на стачката размер на работните заплати.
От Съюза на българските учители искат още да се изработи карта на учебните заведения в България, която да показва в кои общини ще има средищни и защитени училища и каква ще бъде политиката на държавата към тях.
Синдикатите ще настояват и за по-добро качеството на учебната работа, както и за промяна на учебните планове и учебното съдържание.