Създават Франкофонски център на успеха във ВТУ
Създават Франкофонски център на успеха във ВТУ / ВТУ

„Франкофонски център на успеха" ще бъде създаден във Великотърновския университет. Това стана ясно по време на работна среща между Ванда Диболт- генерален секретар на Университетската агенция на Франкофонията, Абдерахман Рида- директор на бюрото за Централна и Източна Европа в Букурещ на Университетската агенция на Франкофонията и ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. На форума бяха обсъдени нови възможности за сътрудничество между Великотърновския университет и Университетската агенция на Франкофонията.

По време на срещата Ванда Диболт покани проф. Легкоступ да участва в Общото събрание на Университетската агенция на Франкофонията, което ще се проведе от 7 до 10 май 2013 г. в Сао Пауло /Бразилия/ и предложи да бъда създаден "Франкофонски специализиран център на успеха" в Алма матер. Великотърновският университет трябва да предостави мебелирана зала, а Университетската агенция на Франкофонията ще я оборудва с компютри, система за видеоконферентна връзка, интерактивни дъски, електронни книги, учебници, речници, енциклопедии, специализирани поредици и др.

Университетската агенция на Франкофонията ще подготви и двама преподаватели за центъра, които да осъществяват обучението чрез видео конферентни връзки с други студенти в други държави. Договорено бе Центърът да бъде открит догодина през май, по време на честванията за 50-годишнината на Великотърновския университет.