Създадоха спортен клуб в Първомайци
Създадоха спортен клуб в Първомайци / netinfo
От миналия вторник горнооряховското село Първомайци има спортен клуб, научи “Дарик- радио”. На Учредителното събрание бе избран седемчленен Управителен съвет, в който влизат първия българин учил бойни изкуства в манастира Шао Лин- Виктор Азманов, строителния предприемач Андрей Ангелов, бизнесмените Йордан Дюлгеров и Христофор Савов, мениджъра Гриша Ангелов, кмета на селото Ясен Янков и спортния доайен Йордан Пенчев. Днес ръководството на клуба ще се събере, за да избере предсадател, като по всяка вероятност това ще бъде Виктор Азманов. За член на спортната организация ще бъде поканен и президента на Професионалната футболна лига Валентин Михов, чиито корени са в Първомайци.
Основната цел на спортен клуб “Първомайци” е възраждане на спортната дейност във селото, която е в застой от близо 10 години. Предвидено е възстановяване на стадиона и съблекалните към него. До есента трябва да бъде сформиран представителен отбор по футбол, който се стартира от “Б” регионална футболна група. Учредителите предвиждат и създаване на детско- юношески футболни формации. Спортна зала по боди билдинг трябва да отвори врати до месец. Волейбол и тенис на маса също са заложени в програмата за развитие на спорта. Малчуганите в селото ще им възможност де тренират и ирландски футбол. Става въпрос за разновидност на футбола, създадена в Ирландия през ХVІ век. Играе се на игрище подобно на футболното, като гредите на вратите са удължени над мрежите, както тези при ръгбито. Топката е кръгла и може да се носи с ръце, но на не повече от четири крачки без да се тупне, като при това не се взима от тревата, а се повдига с крак за да се хване. Кълбото се подава с удар по него, а не с хвърляне. В игра са 15 полеви състезатели и един вратар. Силовите единоборства са забранени. За попадение в мрежата се присъждат три точки, за прекарване на топката между удължената част на гредите една точка.
В момента в селото тече проучване сред децата, което цели да покаже техните спортни предпочитания, с които Управителния съвет на клуба ще се съобрази.