Съветниците в Свищов утвърдиха плана за застрояване на площадка АЕЦ Белене
Съветниците в Свищов утвърдиха плана за застрояване на площадка АЕЦ Белене / netinfo

До два месеца кметът на Свищов трябва да обяви обществена поръчка за изготвяне на работен проект, изграждане и пускане в експлоатация на пречиствателна станция за питейни води, пречиствателна станция за отпадъчни води и частична подмяна на водопроводната и канализационна мрежа.

Това гласуваха на вчерашната сесия общинските съветници в Крайдунавския град във връзка с подобряване качеството на питейната вода.

По повод искане от НЕК, съветниците утвърдиха Подробния устройствен план за регулация и застрояване на площадка АЕЦ “Белене”, но поставиха някои условия за компенсации на населението, тъй като част от площадката е на територията на община Свищов.

Сред исканията са: поделяне на данъчните приходи поравно с община Белене; основна реконструкция на няколко пътни отсечки; държавно финансиране за изграждане на пречиствателна станция за питейната вода.

Към условията за съгласуване на плана е да не се изгражда хранилище за радиоактивни отпадъци на територията на свищовска община, нито в съседните й общини.