Съпругата на корейския посланик с изложба в Хан Хаджи Николи
Съпругата на корейския посланик с изложба в Хан Хаджи Николи / netinfo

Самостоятелната изложба „Цветовете на Корея" на художничката Анна Ким, съпруга на посланика на Корея у нас, ще гостува във Велико Търново. Експозицията е съвместна проява на посолството на Корея и Хан "Хаджи Николи". Тя ще бъде открита в картинната галерия на хана тази вечер от 18,30 ч. в присъствието на корейския посланник д-р Чън Би-Хо, кмета Даниел Панов, областния управител Пенчо Пенчев и ректора на ВТУ проф. Пламен Легкоступ.

Като съпруга на корейския посланик художничката се стреми да представи цветовете на Корея и оригиналното корейско изкуство в България и така да даде своя принос в динамизирането на културния обмен.

Анна Х.Й. Ким е родена през 1960 г. в Сеул, Република Корея. Живяла е в Париж, Брюксел, Мадрид, Мексико и Сеул. Имала е много възможности да се запознае със съвременното изкуство, което е оказало влияние върху творчеството й.  Анна Ким  използва разнообразни техники - масло и акрил, пастел, гваш и др. Запазената й марка е естествен скален прах - традиционен материал в Корея, който тя използва при създаването на цветните си импресии. В творбите й се преплитат корейското традиционно и съвременно изкуство.

Анна Ким  притежава магистърска степен по История на изкуството от Ewha Womаns University, Корея и Диплома по живопис - масло/акрил от Националния институт за изящни изкуства, Мексико. Притежава Сертификат за Корейско традиционно изкуство от Института за социално образование при Университета Yonsei и Сертификат за Корейска традиционна дворцова рисунка от Ewha Womаns University, Корея.

Художничката  има авторски участия в множество групови изложби - в Мемориалната зала Paek Sang, Сеул, в Университета Anahuac, Мексико, на Панаира на книгата във Франкфурт, Германия и др. През 1972 г. участва на 32-рата годишна изложба на занаяти и традиционни изкуства в Сеул, където получава първа награда за традиционна живопис. Член e на Асоциацията за корейско традиционно изкуство в Корея. През 2011 г. Анна Ким участва със самостоятелна изложба „Цветовете на Корея" в XVI Салон на изкуствата в НДК в София. В началото на 2012 г. изложбата гостува в Градската художествена галерия във Варна.