/ Община Свищов
Празникът бе открит с фанфарната музика на СУ „Димитър Благоев” с диригенти Георги Герчев и Деян Йорданов

Свищовските училища се включиха в инициативата "Розите на България". Датата не е избрана случайно – 11 май е Ден на Светите братя Кирил и Методий.

Министерството на образованието и науката организира инициативата „Розите на България” съвместно с българските общности зад граница. Реализира се в партньорство с Министерството на външните работи, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. 

В ранния следобед на 11 май в Градската градина в центъра на Свищов се събраха много ученици от свищовските училища, учители, родители, представители на Общинската администрация.

Празникът откри фанфарната музика на СУ „Димитър Благоев” с диригенти Георги Герчев и Деян Йорданов. Тя привлече вниманието на минаващите граждани и много от тях се присъединиха към тържеството. Водещите припомниха историята на празника и делото на Светите братя Кирил и Методий. След това заместник-кметът Анелия Димитрова поздрави всички присъстващи, подкрепили тази прекрасна инициатива.

Избраната музика за инициативата е „Празнична сюита”, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национална радио, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия” и хор „Космически гласове”, на която ще танцуват всички участници в страната и в чужбина.

Още щом прозвуча музиката и хорото се изви. Освен учениците, на хорото се хванаха и учители, и присъстващи граждани. Повечето от децата бяха облечени в български национални носии, което също допринесе за празничната атмосфера.