Свищовският кмет опроверга информацията, че румънски милиардер ще финансира Академик
Свищовският кмет опроверга информацията, че румънски милиардер ще финансира Академик / Дарик нюз, архив

Кметът на Свищов Станислав Благов категорично опроверга тиражираните информации, че румънският милиардер Йон Николае става спонсор на местния „Академик", а бившият треньор на „Миньор" /Перник/ и „Монтана" Стойчо Стоев поема мъжкия отбор.

„Това са спекулации, които не знам от къде се появиха. Йон Николае е почетен гражданин на Свищов, но на този етап с него не са водени разговори да финансира „Академик", заяви Станислав Благов. Той подчерта, че до края на сезона има още два мача и „Академик" на практика все още не е влязъл в „Б" група.

„Клубът е общинска собственост и ние имаме дългогодишна стратегия за развитието и финансирането му. Всеки може да се увери сам, че постепенно надграждаме, както базата, така и състава. Неприятно е, че е замесено името на Йон Николае без да има нещо черно на бяло", каза още Станислав Благов.

Според публикациите Йон Николае, който бе обявен от списание „Форбс" за най- богатия румънец през 2012 г., е дал дума на общинското ръководство на града да извади 250 000 лв. за следващия сезон в професионалния футбол.

Йон Николае е почетен гражданин на Свищов и е собственик на 59 декара свлачищен район, извън регулационните граници на града до гребната база, за който е платил 251 000 лева. Теренът е пуснат за продажба на търг с явно надаване след депозирано инвестиционно предложение на Николае, че има намерения да вложи в него 3 000 000 евро.

От години той има проект да построи мост над река Дунав, който ще свързва Свищов и отсрещния румънски град Зимнич. Именно в Зимнич милиардерът е собственик на 5 завода, преди три години открива там и фабрика за биодизел.

Според публикациите връзката на Йон Николае с „Академик" е станала посредством Валентин Михов, който е почетен президент на клуба и също почетен гражданин на Свищов. Именно той щял да дове и Стойчо Стоев, който водеше тимът в „Б" група през 2002 г., когато го финансираше точно Валентин Михов.