Свищовски танцов клуб със сребро от световен шампионат по фолклор
Свищовски танцов клуб със сребро от световен шампионат по фолклор / netinfo

Танцов клуб "СА.НОВЕ", съставен от преподавателки и служителки на свищовската Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, завоюва сребърен медал от III Световен шампионат по фолклор „World Folk 2013”. До участие в престижната надпревара свищовските дами стигнаха след препоръка от Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”, в който бяха отличени със златен медал.

"World Folk 2013" се организира от Световната асоциация на фолклорните фестивали, Европейската асоциация на фолклорните фестивали и World Folklore Academy, с подкрепата на ЮНЕСКО и Общините Несебър, Бургас и Поморие. В шампионата участваха повече от 100 състава от 24 страни с над 2300 изпълнители. Сред тях имаше представители на Мексико, Бразилия, Индонезия, Малайзия, Якутия, Турция, Хърватия, Армения и др. Участниците бяха оценявани от  жури с председател проф. Николай Кравцов – декан на Факултета за народни инструменти към Държавния университет по култура и изкуство в Санкт Петербург, маестро Георги Янков – музикален специалист и хореографът Валентин Халваджиев. Системата на оценяване включва 8 категории, а журито оценява участниците по критериите „ниво на сложност на изпълнението”, „качество (техника) на изпълнение”, „визия (костюми, реквизит, постановка)” и „сценично поведение”.

Свищовският танцов клуб „СА.НОВЕ” се състезава в категория D – „Обработени народни танци и съвременна хореография”. Сребърният медал дамите завоюваха с танците „Хороводна въртележка” и „Пъстър гайтан”, съчетаващи елементи от различни фолклорни области на България. „СА.НОВЕ” се изяви в две поредни вечери на сцените на шампионата в Несебър и Свети Влас, а освен това бе един от двата български състава, поканени да участват в дефилето за закриване на световния шампионат.

От есента на 2012 г. хореограф на „СА.НОВЕ” е Елка Иванова. В рамките на изминалия творчески сезон танцовият клуб от преподавателки и служителки в Стопанската академия имаше три участия в престижни фолклорни форуми и завоюва три отличия. След силния старт на сценични изяви със златен медал от Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”, свищовските дами се завърнаха с най-високото отличие – син плакет от Международния фолклорен фестивал „Разиграно оро 2013” в Охрид, Македония.

Новият творчески сезон за танцовия клуб ще започне през октомври. "СА.НОВЕ" ще стартира с нова постановка, представяща своеобразна „фолклорна разходка” из България отново с елементи от различни етнографски области на страната ни.