Свищов се готви за среща с римските легионери
Свищов се готви за среща с римските легионери / netinfo

В Свищов започна подготовката за първия в България Фестивал на античния Рим „Орел на Дунава”, който ще се проведе от 26-ти до 29-ти юни. Подготвителните работи започнаха с изграждане на лагера на Първи италийски легион, който ще бъде в северната част на стадион „Академик”. До няколко дни там ще започне изграждането на наблюдателните кули към лагера, в което ще се включи и специализиран разчет от военното поделение в Белене. Цялата площ на лагера ще обхване над 1500 кв.м. от терена. За да бъде терена напълно автентичен, растителността по него няма да бъде разчиствана.

В лагера ще бъдат разпънати палатките на войниците.

В дните до фестивала предстои да се извърши подготовка на античния пазар и тренировки на участниците.

Ритуалите, парадите , битките и танците от програмата на фестивала ще се проведат на различни места в крайдунавския град – античния Нове, амфитеатъра на Калето, градския площад, главната улица и стадиона.

Всяка година под егидата на италианската неправителствена организация „Леджо Прима Италика” в различни държави се правят възстановки на събития, свързани с древноримската история.

Тази година Свищов е домакин на Фестивала на античния Рим, тъй като античният град Нове, който е на 2 км. източно от Свищов, е бил средище на първи Италийски легион, създаден от Нерон като елитна армия през 69-та година.