Св 40 мъченици
Св 40 мъченици / Thinkstockphotos

Света литургия постави началото на празничния 22 септември във Велико Търново.  Богослужението в средновековния храм води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий, заедно със свещенослужители от региона. В службата участва и квартет „Ангелски гласове”.  

Дворът на църквата „Св. 40 мъченици“ е мястото, където Независимостта на България е обявена за пръв път през 1908 г. След отслужването на Светата литургия бяха извършени и водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Общо около 60 знамена станаха част от последвалото шествие от църквата „Св. 40 мъченици” до крепостта Царевец. Парадът на знамената ще се води от учениците от Неделното училище на отец Славчо. В 10.30 ч. ще започне Военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, както и знамето на Велико Търново. Очаква се тогава да бъде произнесени и официалните слова на гостите на крепостта Царевец.

В 11.00 ч. ще се състои поднасянето на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, мястото където е обявен паметния акт. От 11.30 ч. празничното шествие ще тръгне от на пл. „Цар Асен І“ към площада на паметник „Майка България”. То ще завърши с полагане на цветя на паметника, което и тази година ще бъде водено от военните оркестри, участници в Международния фестивал на военните оркестри. От тази година бе въведена една положителна промяна в протокола. Едновременно с издигането на знамето на крепостта Царевец ще бъде издигнат и трибагреника на крепостта Трапезица.

На празника в старата столица присъстват зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, кметът на старата столица Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници, общественици и граждани.