/ netinfo
Тази година участието на служители от община Елена на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна бе още по-впечатляващо, а заради уникален сватбен венец еленската група стана съпричастна на сватбеното тържество на холивудския актьор Бен Крос и дългогодишната му приятелка от Русе - Деана.

Младоженката не издържа на автентичното предизвикателство и пожела да сложи венеца, дори и само за снимка с любимия. Това сватбено забраждане, характерно за софийските села, дори повече отиваше на шопската носия на Бен Крос. 

Сватбен венец от колекцията на еленчанин впечатли младоженците на фестивала в Жеравна
netinfo

Сватбеното забраждане от конопена шапчица и голям ореолоподобен венец от цветя, чимшир и босилек е възстановено от младия етнограф от Елена Светослав Петров. Заедно с носията в цялата й прелест бе представено на конкурса по време на фестивала. Не попадна сред наградените, но пък грабна вниманието на младоженката. Самият колекционер, стъкнат в мъжка носия от Славяново, Плевенско, спечели трета награда.

В Писарево очакват Националния фолклорен фестивал „На мегдана"

Първо участие на фестивала в Жеравна записа еленският градоначалник инж. Дилян Млъзев заедно с десетгодишната си дъщеря Ерика
. От м.април кметът е войвода в патриотичното сдружение „Пазители на българщината“, чиято дейност е свързана със запазването на българския дух, култура и традиции. Сватбен подарък от 12 чана получи Деана от своите дружки, към които еленският кмет добави още един.

В групата на общинарите на фестивала в Жеравна се включи и семейството на кмета на Беброво Николай Колев. Малката му дъщеря Мария се кипреше с носията на майка си Цветелина, която събира, шие и подрежда костюмите на фамилията.

Много стари носии от различни краища на страната, запазени днес само в музейните сбирки, представиха секретарят на община Елена Ивона Кънчева-Савова, директорът на дирекция „УТОС“ инж. Димитринка Иванова, секретарят на читалището в Палици Миглена Коларова, младата юристка Стелиана Златева. Носиите са от колекцията на Светослав Петров и градското читалище в Елена.