Студентите остават без стипендии?
Студентите остават без стипендии? / DarikNews.bg
Студентите остават без стипендии?
38822
Студентите остават без стипендии?
Студентите остават без стипендии?
  • Студентите остават без стипендии?
  • Студентите остават без стипендии?

Студентите във ВТУ може да останат без стипендии през втория семестър. Причината е, че тази година средствата в държавния бюджет за това перо са драстично намалени, информира ректорът проф. Пламен Легкоступ.

Малко над 800 000 лв. е получил университетът за стипендии тази година, което е с половин милион по-малка от миналата година. В тази сума влизат и парите за докторантски стипендии, които са твърдо определени с нормативен документ от държавата и вузът не може да ги променя. Размерът им е 450 лв. месечно. 90 лв. пък е максималната студентска стипендия, която получават възпитаниците на ВТУ.

Между 90 и 100 000 лв. за стипендии изплаща всеки месец университетът, посочи ректорът. По думите му проблемът ще се задълбочи сериозно през втория учебен срок, защото академичната и финансовата година не съвпадат и през януари и февруари тази година се изплащат все още стипендиите от академичната 2010-та. Това означава, че от новата сума ръководството на университета ще трябва да изплати стипендии, които са в размер, определен за миналата година.

Ректорът е изпратил писма до министрите на финансите и образованието Симеон Дянков и Сергей Игнатов. Днес проф. Легкоступ е на среща в София с финансовия министър, пред когото лично ще постави проблема, с искане сумата за стипендиите да бъде коригирана.

Средствата за стипендии тази година са били разпределени по нова методика, която се е оказала не особено добра за Великотърновския университет. Държавата е решила да стимулира първо майките, многодетните семейства, които не са много във ВТУ. Така и цифрата за нашия университет е била намалена драстично.

Чуйте повече в първия звуков файл.

Освен държавна стипендия, студентите могат да получават и европейска, която също е в размер на 90 лв. месечно. Младите хора кандидатстват за тези пари в Министерството на образованието, науката и младежта и скоро трябва да стане ясно кои от тях са одобрени. Те ще получат парите си със задна дата от началото на учебната година, поясни проф. Пламен Легкоступ. Няма забрана студентите да се борят и за двата вида стипендия. Освен това те имат право да кандидатстват и за награди, които образователното ведомство дава за високи постижения в учебния процес.

Чуйте втория звуков файл.