Стопанска академия стартира прием на документи за участие в предварителната изпитна сесия
Стопанска академия стартира прием на документи за участие в предварителната изпитна сесия / www.svishtov.bg

Започна приемът на документи за участие в предварителната изпитна сесия на Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов. Кандидатите могат да подават заявления до 6 април, а изпитите ще се проведат на 7 и на 21 април. Редовната изпитна сесия ще бъде от 7 до 20 юли.

В помощ на желаещите да се обучават в свищовската академия се организират кандидатстудентски подготвителни курсове по икономическа география на България, икономика и математика. Подготвителните курсове (съботно-неделна форма) ще се проведат на 18 и 19 февруари, 25 и 26 февруари и на 3 и 4 март.

За учебната 2012/2013 г. Стопанската академия обявява прием в редовна и задочна форма на обучение на български и чуждестранни студенти в образователно-квалификационна степен "бакалавър" в 17 специалности - „Финанси", „Застраховане и социално дело", „Приложна макроикономика", „Счетоводство и контрол", „Стопански и финансов контрол", „Статистика и иконометрия", „Маркетинг", „Стратегическо и бизнес планиране", „Стопанско управление", „Екомениджмънт", „Бизнес информатика", „Международни икономически отношения", „Публична администрация", „Икономика на индустрията", „Аграрна икономика", „Икономика на търговията", „Икономика на туризма".

Бъдещите висшисти могат да кандидатстват с пренасяне на оценка от положен (2008, 2009, 2010, 2011 или 2012 г.) държавен зрелостен изпит, след успешно положен конкурсен изпит (еднороден тест от 60 въпроса) по една от дисциплините: Математика, Икономика, Икономическа география на България или чужд език - английски, немски, френски, руски или испански език, както и след успешно положен конкурсен изпит (тест) по една от дисциплините: Математика, Икономика, Икономическа география на България или чужд език - английски, немски, френски, руски или испански език (с пренесена оценка от друго висше училище).

За специалността „Международни икономически отношения" се полага изпит по чужд език (английски, немски, френски, руски или испански) и/или се кандидатства с оценката от матура по един от изброените езици.

Студентите в Стопанска академия се обучават срещу заплащане на държавна такса, одобрена от МОМН (семестриална такса за учебната 2011/2012 г. - редовно обучение 173 лв., задочно обучение 150 лв.). Висшето училище разполага с реновирани студентски общежития (месечен наем 35-65 лв.) и предлага столово хранене на студентите (около 80 лв. месечен разход за храна).

Студентите в СА „Д. А. Ценов" в зависимост от успеваемостта и социалния им статус имат право да получават стипендии за постигнат висок успех, евростипендии, стипендии от частни фондации и фирми, социални помощи от фондация „Ценов", възможност за работа в Академията, опция за студентски кредити.

Стопанска академия „Д. А. Ценов" е със статут на Еразъм-университет, член е на Асоциацията на европейските университети, както и на Асоциацията на икономическите университети от Югоизточна Европа. Чрез международния си статус висшето училище предоставя възможност на своите възпитаници да осъществяват студентска мобилност с образователна цел във връзка с участието им в студентски проекти, летни школи, програми на ЕС и по силата на сключени двустранни споразумения за сътрудничество и партньорство с 16 чуждестранни университети от Италия, Гърция, Франция, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия, Словакия, Молдова, Румъния, Македония, Украйна, Полша, Египет, Русия и др.