Стартира Движи се и победи, първият преход е до хижа Божур
Стартира Движи се и победи, първият преход е до хижа Божур / netinfo

С маршрут до хижа „Божур” край Горна Ораховица стартира днес пролетният етап от кампанията “Движи се и победи”.

Организатори са Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, община Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество “Трапезица-1902” и Общинският съвет.

Тръгването по първия маршрут до хижа „Божур” е от разклона на гара Трапезица. Участниците трябва да се придвижат на запад по пътя и след около половин километър да се изкачат на североизток по пътека с кафява маркировка. След това се излиза на билото и се върви около два километра до хижата по червена маркировка.

До хижата може да се стигне и през манастира „Света Троица”, като се мине по пътя от с.Арбанаси или от Горна Оряховица.


В прехода могат да се включат гражданите не само на Велико Търново, но и на Горна Оряховица и Лясковец, информират организаторите. Регистрацията на преминалите през маршрут ще се извършва в района на хижа „Божур” до 15.00 часа.

Вторият поход е на 18 май до Петропавловския манастир край Лясковец, а третият е на 31 май до местността Ксилифор, където за първи път ще бъде организирано състезание по риболов.

Награди чрез томбола ще получат преминалите поне два от трите маршрута, напомнят организаторите. Тегленето на наградите ще бъде на 6 юни в сградата на РИОКОЗ – Велико Търново.