Стара електрическа инсталация е подпалила Военния клуб
Стара електрическа инсталация е подпалила Военния клуб / Дарик нюз, архив

Късо съединение в стара електрическа инсталация е предизвикало пожара   във Военния клуб във Велико Търново, съобщи Петър Манолов- директор на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". Той бе в старата столица и се срещна с областния управител проф. Пенчо Пенчев, кмета Даниел Панов и началника на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов. 

До края на седмицата трябва да излязат експертизите от огледа на сградата, извършени от следствените органи, Военна прокуратура и застрахователната компания, и едва тогава ще е ясно на каква стойност са нанесените щети, посочи той. При пожара в неделя са унищожени близо 400 кв. м от вътрешността на сградата, в това число сцената, част от залата и реквизитна стая. Над 1000 кв. м са опушените стени.

След приключване на проверките курсанти от НВУ"Васил Левски" ще участват в
разчистването на помещението, добави кметът Даниел Панов. По думите му до три месеца щетите ще бъдат възстановени с дарителски средства и помощ от общинската администрация, като сцената ще бъде изградена наново.

Участниците в срещата отрекоха възможността сградата на Военния клуб да бъде продадена, приватизирана или да й бъде сменен статута, и тя ще продължи да се стопанисва от Министерството на отбраната. От МО  и местните организации на запасното войнство обмислят идея за организиране на дарителска кампания за възстановяването на клуба.