Станишев: За 100 г. запазихме чувството за принадлежност към един народ
Станишев: За 100 г. запазихме чувството за принадлежност към един народ / netinfo
През 100-те години независимост нишката, която минава през всички събития на нашата бурна, а понякога и трагична история, е оставила чувството за принадлежност към един народ, към една съдба. Заслужава си да вложим усилия в най-красивия паметник на нашите предци, просперираща и модерна България. Това каза в словото си на хълма Царевец във Велико Търново по повод 100-годишнината на българската независимост премиерът Сергей Станишев, който е и председател на Националния инициативен комитет за честванията.

Няма българин, който в днешния ден да не почувства дълбоко вълнение от спомена за смелостта, любовта към свободата и чувството за чест на предшествениците ни. Те ясно и пред целия свят заявиха волята на нашия народ за свобода и независимост, каза премиерът Станишев.

През този век нашият народ не стоя безучастен пред развитието на света. Не веднъж ни се е налагало не само с умението на дипломацията, с развитието на българската икономика, но и със силата на оръжието да отстояваме своята независимост. Сега в навечерието на втория век независимост имаме още много работа, за да може и личната свобода, и стабилността на българската държава да бъдат по-добри, заяви премиерът пред стотици хора, изкачили хълма за тържествената церемония за издигане на националното знаме.

Целият български политически елит е във Велико Търново, където е кулминацията на тържествата за вековния юбилей. Тук са президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински, министри, депутати, лидери на политически партии и висши военни дипломати.

Президентът прие почетния караул. Националният флаг, издигнат на хълма Царевец, бе осветен тази сутрин в църквата „Св. 40 мъченици”, където преди 100 години е обявена българската независимост.

Официалните лица положиха цветя на паметника-пирамида в историческата крепост. Празничната програма предвижда шествие с всички участници в церемонията да премине по централната улица на града.

Довечера от 19.30 часа на площад „Цар Асен” ще се състои тържествена заря-проверка.