Средновековните български паметници – приоритет на Министерството на културата
Средновековните български паметници – приоритет на Министерството на културата / netinfo
Приоритет пред Министерството на културата е възстановяването на средновековните български паметници, съобщи във Велико Търново проф. Стафан Данаилов. През последните две години са вложени 6 милиона лева за реставрацията и изграждането на инфраструктурата в старите български столици Плиска и Преслав.
През 2007 за възстановяването на историческия хълм Трапезиа ще бъдат дадени 1,5 милиона лева. Още 300 000 лева ще бъдат инвестирани в реставрацията на църквата “Св. 40 мъченици” за археологически разкопки в южната част на двора й. Министерството на културата ще отпусне средства и за тракийските паметници Перперикон и гробницата край Старосел.
800 000 лева са заделени за изграждане на инфраструктурата в Долината на царете край Кказанлък. Пред финализиране са преговорите с японска организация, която предлага да вложи 2,5 милиона долара за изграждане на изкуствена пещера над гробницата в хасковското село Александрово. Стенописите в нея са в много лошо състояние и ще бъдат дадени необхходимите средства за консервирането им, каза още министър Стафан Данаилов. До две години гробницата край Александрово ще бъде предложена за световен паметник на културата.