Спипаха Сома и компания, отмъкнали половин тон газьол от великотърновския затвор
Спипаха Сома и компания, отмъкнали половин тон газьол от великотърновския затвор / Дарик нюз, архив

Четирима мъже са задържани за кражба на над половин тон газьол от трудово-поправителното общежитие във В. Търново, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Извършителите са задържани в хода на специализирана полицейска операция по линия "престъпления, извършени в местата за лишаване от свобода", проведена съвместно от служители на ГД "Национална полиция" и Областните дирекции на МВР във В. Търново, Русе и Ловеч.

В събота около половин час след полунощ в местността "Дервент", край старата столица, са спрени два леки автомобила, движещи се в посока от Велико Търново към Русе- "Форд" и "Фолксваген". При извършена полицейска проверка във фолксвагена са намерени 16 пластмасови туби с вместимост по 20 литра и две туби по 10 литра, пълни с промишлен газьол, които заедно с колите са иззети.

Разследването е показало, че горивото е открадното от метална цистерна под налягане, намираща се в котелно помещение на затворническото общежитие във Велико Търново. Престъплението е извършено в нощта на 1 срещу 2 ноември. В бетонен тунел на отводнителен канал за отпадъчните води на с. Малки чифлик, намиращ се в близост до оградата на общежитието, са установени и иззети още 20 пластмасови туби по 11 литра, пълни с промишлен газьол, както и 25 метров гумен маркуч със спирателен кран, прикрити със строителни отпадъци.

Организатор на групата е М. Б. с прякор "Сома", криминално проявен и осъждан за кражби, убийство, присвояване и притежание на нароктични вещества. Към момента мъжът изтърпява наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 години, за кражба, извършена при опасен рецидив. До преди 20 дни е бил в затворническото общежитие в старата столица, където е изпълнявал функциите на параджия, но в последствие е преместен в затвора в Ловеч.

На 1 ноември е пуснат в домашен отпуск. След задържането му в събота отново е прибран в затвора в Ловеч. В групата са още О. М.- "Узито", също криминално проявен за шофиране в нетрезво състояние, осъждан и в Германия за незаконно държане на големи количества цигари без акцизен бандерол, Р. О.- криминално проявен и осъждан за изнасилване, и А. М., който не е известен на полицията. На тримата са наложени мерки за неотклонение "подписки".