Спецакция Винетки предотврати щети за над 3 млн. лв.
Спецакция Винетки предотврати щети за над 3 млн. лв. / Дарик Велико Търново, Весела Байчева

Щети за над 3 млн. лв. са предотвратени след като във Велико Търново бе разкрита престъпна група за производство и разпространение на фалшиви винетни стикери. Специализирана полицейска операция „Винетките" бе извършена късно снощи. Задържани са трима души, от чиито домове са иззети 2 380 заготовки за фалшиви винетки и над 500 готови стикери.

Печатната база, в която са изработвани стикерите се намира в квартал "Асенова махала". Претърсени са няколко адреса във Велико Търново и Полки Тръмбеш, заяви директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев. Полицаите са иззели от домовете на задържаните специална хартия, машини за рязане на хартия, компютърни конфигурации и дискове с програми за производство на фалшиви документи за самоличност.

До момента няма данни за продадени фалшивите винетни стикери, каза още комисар Коцев. Той уточни, че намерените стикери са за тежкотоварни автомобили, тъй като са най-скъпи. Цената на една винетка за камион струва 1 300 лв., а стойността й "на черно" е 300 лв. Парите, които е щяла да спечели разбитата престъпна група са около 700 хил. лв., докато щетите за държавата биха били над 3 млн. лв. Намерените стикери са изключително добре направени и залепени на стъклата на автомобилите трудно може да се установи, че са фалшиви. Материалите за изработването на винетките са поръчвани и доставяни от Китай. Към момента тримата мъже са задържани за 24 часа. От прокуратурата не уточниха дали ще бъде поискано удължаване на мярката им за неотклонение.

Спецакция "Винетки" предотврати щети за над 3 млн. лв.
netinfo

Това е третата акция в региона, при която са намерени фалшиви винетки. Първата се проведе през април  миналата година, когато бе разбита т.нар. група "Фалпшификаторите". Няколко месеца по-късно отново във Велико Търново бяха намерени над 500 000 фалшиви винетни стикери, произвеждани в печатницата на общински съветник от старата столица.

По информация на полицията разбитата снощи престъпната група е действала в региона и миналата година. Единият от задържаните се е познавал с арестувания през април 2010 Мирослав Танков, лидер на "Фалшификаторите". Двете групи са работели отделно една от друга, но след ареста на "фалшификаторите", втората преустановява временно дейността си.