Смущения в зрението и нервната система най- често тормозят учениците
Смущения в зрението и нервната система най- често тормозят учениците / Дарик нюз

Методично ръководство ще получат медицинските специалисти, които работят в 20-те здравни кабинета на територията на Община В. Търново, съобщи директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване". Росица Димитрова.

Изданието е подготвено в рамките на детската компонента на Програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства" и е първото у нас. Целта е медицинските специалисти да получат информация за основните фактори, които влияят върху здравето на учениците.

Първата част на ръководството обхваща състоянието на учениците на възраст от 7 до 18 години. Обърнато е внимание и на резултатите от проведеното през 2009 г. второ епидемиологично проучване за носителство на фактори на риска за здравето сред 718 ученика във Велико Търново, както и за нивото на техните знания, умения и навици за здравословен начин на живот.

Втората част включва медицинското обслужване в училище, физическа среда, микроклимата, организацията на учебния процес, методи за оценка на здравословното състояние, физическото развитие и контрол на здравето на учениците. Според ръководството 4, 3 % от учениците са със затлъстяване, а 10 на 100 се водят на диспансерен отчет. Най- честите заболявания са - смущения в зрението, диабет, ринити, астма, проблеми с нервите и епилепсия.  В третата част от ръководството са приложени анкетни карти за отделните фактори на риска, както и към поведението на децата и тяхното отношение към здравето.

На следващ етап ще бъде изработено и ръководство за медицинските специалисти в детските градини, което ще включва здравна ххарактеристика на децата от 3-7 години.

Предстои и откриване на нови шест здравни кабинета училищата в Килифарево, Ресен, Водолей, Самоводене, Церова кория и Леденик.