Сменяме личните лекари от днес до края на месеца
Сменяме личните лекари от днес до края на месеца / netinfo
От 1 до 30 юни задължително здравноосигурените ли­ца могат да отново да сменят общопра­кти­ку­ва­щия си ле­к­ар.
4665 задъ­лжи­те­л­но здравноосигурени лица избраха нов се­меен лекар във Великотъронвска област през последния пе­риод на смяна - месец декември 2006 год.
Процедурата по смяна на семейния лекар се извършва с ре­­­ги­стра­ци­он­на форма за постоянен избор на семеен лекар, която се закупува за 0.10 лв. от специализираната книжарница за медицински до­ку­мен­ти на ул. “Марно поле” № 21.
В регистрационната форма се вписват личните данни на здравноосигурения и да­н­­­ни­те на предишния семеен лекар. Така попълнена и за­едно със здра­вно­о­си­­гурителната книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус се представят на но­во­из­бра­ния ле­кар.
За осъществяване на новия избор не е необходимо да се посещава РЗОК В.Търново или да се контактува с предишния семеен ле­кар.
Данните за него мо­г­ат да бъдат преписани от здрав­но­оси­­гу­ри­тел­на­та книжка. Новои­збра­ни­ят се­ме­ен лекар е задължен да изиска извлечение от здравното досие на всеки па­ци­ент от предишния общопрактикуващ лекар. Тези, които до този момент все още не са избрали общо­прак­ти­­­­куващ лекар, могат да го направят по всяко време. За целта е необ­хо­ди­мо снаб­дяване с трипластови формуляри за първоначален избор, които се по­­­­лу­чават без­платно от “Деловодство” на РЗОК В. Търново или от общопрактикуващ лекар.
Изборът е валиден от момента на подаване на попълнения формуляр на предпочитания лекар.
Всички имат право на свободен избор на ле­кар на територията на цялата страна и не е необходимо да се ограничават са­мо на територията на общината, в която живеят.
Информация за имената и адресите на общопрактикуващите лекари, ра­бо­тещи по договор с РЗОК В.Търново, осигурените лица могат да на­ме­рят в РЗОК В.Търново на списък пред “Деловодство”, както и в интернет.