Сменяме личния лекар
Сменяме личния лекар / netinfo
За втори път тази година задължително здравноосигурените ли­ца могат да сменят личния си ле­к­ар. Това важи за целия месец декември. През последния пе­риод на смяна през месец юни 5067 здравноосигурени лица избраха нов личен лекар, а през декември 2006 – 4665. Процедурата по смяна на семейния лекар се извършва с ре­­­ги­стра­ци­он­на форма за постоянен избор на общопра­кти­куващ лекар, която се купува за 0.10 лв. от специализираната книжарница за медицински до­ку­мен­ти. В регистрационната форма се вписват личните данни и да­н­­­ни­те на предишния общопра­кти­куващ лекар. За­едно със здра­вно­о­си­­гурителната книжка и документ за актуален здравно­оси­гу­ри­те­лен статус, формата се дава на но­во­из­бра­ния ле­кар. Той допълва сво­ите данни, подписва и подпечатва фор­му­ля­ра, и предава единия екземпляр в Районната здравноосигурителна каса, а другия остава в него. Новоизбраният лекар вписва своите данни в здравноосигурителната книжка на пацие­н­та.
Тези, които до този момент все още не са избрали своя общо­прак­ти­­­­­куващ лекар, могат да го направят по всяко време. За целта трябва да си купят формуляри за първоначален избор, които се по­­­­­лу­чават без­платно от “Деловодство” на РЗОК В. Търново или ре­ги­о­на­л­н­ите офиси в Г.Оряховица, Свищов, Елена, П.Тръмбеш и Па­вли­­кени.
Изборът е валиден от момента на подаване на попълнения формуляр на предпочитания лекар.
Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Те трябва да си закупят регистрационна форма за временен избор, която се попълва от лекаря, който ще ги обслужва за периода на пребиваването им на новото място. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствените средства, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар, който временно следи състоянието им, а рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в областта, в който е упражнен временният избор.
Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.