След изнесена приемна в Карайсен общински съветници от ГЕРБ подготвят питания до кмета на Павликени
След изнесена приемна в Карайсен общински съветници от ГЕРБ подготвят питания до кмета на Павликени / DarikNews.bg, архив

Изнесена приемна на общински съветници от ГЕРБ - Павликени се проведе в с. Карайсен. Селото посетиха Марияна Добрева, която е председател на комисията по образование в Общинския съвет и Илийка Иванова - член на същата комисия. Срещите с хората започнаха първо в сградата на кметството.

Сред най-тежките проблеми, които имат хората, е наличието на множество бездомни кучета, които се събират на глутници в центъра на селото. Преди време местно дете е било нападнато от глутниците, разказаха хората, които помолиха представителите на павликенския Общински съвет за помощ.  

Местният парламент да разреши на карайсенските земеделски поризводители САМИ да ремонтират мост край селото, който е оставен в окаяно състояние. Земеделците използват съоръжението, за да стигат до земите си, но има реална опасност този достъп да бъде прекъснат. На свое събрание преди дни производителите решили да съберат помежду си пари за укрепване на моста, който обаче е общинска собственост и без съответните процедури хората нямат право да правят нищо по него.

На места в селото уличните лампи светят денонощно, а други улици тънат в тъмнина, споделиха хората. Същото е и със съдовете за смет, които липсавт в много части, а другаде са поставени по 3-4 контейнера един до друг. Как се разпределят те, искат да знаят хората.

Добрева и Иванова посетиха също училището и детската градина в Карайсен. Оказа се, че детското заведение, което в момента посещават 16 деца, няма играчки. За последно общината е предоставяла детски играчки на градината преди 12 години, но за това време те са се амортизирали. Освен това помещението, в което денем играят и спят децата не може да се отопли достатъчно, заради зле изчислена мощност на климатиците. Ръководството и персонала на детската градина споделиха също, че имат проблем с почистването на двора и помолиха общинските съветнички да запитат защо това не се прави от хората на временна заетост към общината. 

В училището в Карайсен се обучават 68 деца, като 20 са от с. Горна студена и 6 - от с. Сломер. От закриване заради малко ученици се притесняват преподавателите там.

В местното читалище Марияна Добрева и Илийка Иванова от ГЕРБ се срещнаха също с членове на самодейните състави. Нов начин за разпределение на парите за читалищата искат самодейците. В културната институция в Карайсен кипи оживена дейност, но няма никакви средства, за да могат двата женски и мъжкият самодеен състав да ходят на фестивали и събори, където да се изявяват. 

На база многобройните си разговори в Карайсен, съветничките от ГЕРБ подготвят питания към кметския екип. Общинските съветници от ГЕРб в цялата област започват регулярни приемни за граждани.