/ ThinkStock/Getty Images
Има  регистриран взрив от салмонелоза в началото на август, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Инфекцията възникнала по време на семейно събиране в Полски Тръмбеш, на което са присъствали 23 души, съобщи д-р Ирина Млъзева от РЗИ.

След кратък инкубационен период от 24 часа са се появили първите симптоми – повръщане, разстройство, многократни изхождания и температура. От всички 23 души, четирима са били с много тежко изявена клинична картина. Те са хоспитализирани още на следващия ден и са настанени в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.
 
„Персоналът на заведението също е изследван, но не е установен източникът на инфекцията. Общата бройка на доказаните микробиологично е 10 човека, но само 4 от тях са хоспитализирани. Останалите са били с по-леки клинични прояви и са се лекували в домашни условия под наблюдението на общопрактикуващ лекар. Със заповед на директора на РЗИ-Велико Търново извършихме съвместна проверка с Областната дирекция по безопасност на храните”, обясни д-р Млъзева.
 

РЗИ-Велико Търново
netinfo

Това лято се забелязва голям брой спорадични случаи, които нямат епидемиологична връзка помежду си. От началото на месец август до този момент има общо 13 случая, а през месец юли са били 7. От изследваните участници в събирането няма такива, които работят в рискови обекти. Към момента ситуацията е овладяна. Болните са изписани в добро общо състояние и са им дадени препоръки от личните лекари за наблюдение, тъй като при салмонелозата остава носителство, което би довело на по-късен етап до нови случаи на инфектиране.
 
Д-р Млъзева представи данни и за заболеваемостта от 1 до 24 август. Превес имат ентероколитите и гастроентероколитите. До момента, през август са регистрирани 57 заразени към 59 за месец юли. Водещи в последната една година са случаите на варицела. През август има значителен спад, сравнено с предходния месец – 12 са регистрирани до момента, а през юли са били 42. Регистрирани са и 2 шегелози, които са липсвали като нозологична единица през месец юли. Има и 2 случая на лаймска болест, а през юли са били 3.