Селекцията на Сребърна Янтра над всички  на конкурса Златен микрофон в Словения
Селекцията на Сребърна Янтра над всички на конкурса Златен микрофон в Словения / Личен архив

Гран при, първо и второ място и покани за участие в други международни конкурси спечелиха лауреатите на великотърновския конкурс „Сребърна Янтра“, избрани да представят България на силния международен конкурс „Golden microphone”, проведен от 15 до 20 юли в гр. Блед, Словения.

Кристина Дончева (14 г.) от Бургас бе над всички и безапелационно спечели Голямата награда в певческата надпревара, събрала край езерото в Блед певци от 11 държави на възраст от 5 до 36 години. Тя защити пореднато гран при в своята витрина с блестящо изпълнение на двата световни хита “Je t`aime” и “Mamma knows best”.

В първа възрастова категория XXS категорична победа записа и 7-годишният Антон Гаров, който взриви публиката с песните „Междучасие“ и „Джули“ и стана любимец на зрителите.

Темпераментната и гласовита Яна Димитрова (13 год.) от Севлиево спечели втора награда в своята възрастова категория S с песните „Жена на всички времена“ и „Feeling Good“.

В първата шестица завършиха участието си и другите две представителки на България – 11-годишната Гергана Тодорова от Ст. Загора и 15-годишната Ивона Йовчева от Шумен. Двете получиха покани за участие в конкурси в Малта и Румъния.

„Златен микрофон“ със сигурност е в топ 3 на най-добрите конкурси за млади поп изпълнители в Европа. Отлична организация, силна селекция, прекрасна сцена и звук, респектиращ награден фонд,  много добра съпътстваща програма – това е само част от отличителните белези на този конкурс. Блед е един фантастичен град, който завинаги остава в сърцата и очите с невероятното езеро, лебедите, малкия остров, замъка, кацнал на скалите, приказните гледки и още по-приказната природа. Нашите изпълнители се представиха повече от отлично и защитиха достойно името на България”, разказа след завръщането си от Словения селекционерът на българския тим Румяна Начева, член на международното жури в Блед и директор на МК „Сребърна Янтра“.

Конкурсът „Златен микрофон“ бе част от Дните на Блед, чийто афиш изобилства с културни прояви от всякакъв характер – от панаир на народните занаяти до поп, джаз и рок фестивали. „Гала концертът бе част от заключителната вечер на Дните на Блед и се проведе на откритата сцена на брега на Бледското езеро. Хиляди туристи от цял свят аплодираха изпълненията на нашите лауреати. По стара местна традиция 10 000 плуващи свещи „запалиха“ водите на езерото в полунощ, а многоцветни илюминации покриха небето над Блед за повече от 20 минути под нестихващите аплодисменти на публиката“,  допълни впечатленията си от Словения г-жа Начева.

Освен в конкурсната програма, българските представители участваха и в голям концерт на открито в Търговския център в Блед. В рамките на културната програма на конкурса бяха посетени емблематични места в района – пещерата „Постойна“ и близкия замък, построен в скалите, пролома Винтгар, водопада Перичник и езерото Ясно.

Лауреати на словенския конкурс „Златен микрофон“ получиха покани за участие в 12-то издание на „Сребърна Янтра“. Така, от 26 до 28 септември във Велико Търново, ще чуем и певци от Хърватска, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Малта, Швеция, Швейцария...