Сдружение учи бъдещи родители как се гледа бебе
Сдружение учи бъдещи родители как се гледа бебе / netinfo
Сдружение с нестопанска цел, което да защитава интересите и да разшири дейността на училищата за родители в страната, беше учредено във Велико Търново.
Сред учредителите са представители на Българското дружество по акушерство и гинекология, Българската асоциация по семейно планиране, Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Националния център по опазване на общественото здраве. Членство заявиха и преподаватели в медицински колежи, представители на частни и държавни болници, практикуващи акушер-гинеколози, акушери, психолози.
Целта на организацията е да подпомогне предродилната подготовка на бъдещите родители, да ги информира за грижите в отглеждане на деца. Това ще се реализира чрез разширяване на обхвата на училищата за родители, чрез прилагането на стандарти за квалификация и добра практика. Организацията ще сигнализира компетентните държавни и общински органи за нарушения в областта на общественото здраве - семейното планиране, женското и детското здраве.
За председател на сдружението единодушно беше избрана Диана Димитрова, преподавател в катедра “Здравни грижи”, Медицински университет - Варна и мениджър на “Училище за родители” – Варна.
Партньори на организацията ще бъдат Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Националния център по опазване на общественото здраве.