Самодейци и казаци на събор в Леденик
Самодейци и казаци на събор в Леденик / „Единен казашки събор - България”

Великотърновската структура на „Единен казашки събор - България” организира в неделя Казашки народен събор в село Леденик. Инициативата е съвместна с няколко населени места в Община В. Търново- Пушево, Плаково, Леденик, Момин сбор и Ново село, като целта е популяризиране на казашките традиции, бит и култура.

Съборът ще включва концерт, в който ще вземат участие самодейни фолклорни колективи и индивидуални изпълнители от читалищата на тези села. Самодейците ще пеят по две български народни и една казашка песен. Идеята е да се задълбочат връзките и взаимодействието с читалищата в страната, както и редом с българския фолклор да се популяразират и казашките традиции.

По време на празника ще има обособен кулинарен кът, на който ще се приготвят и ще бъдат изложени специалитети от казашката кухня - пироги, беляши, пелмени и шашлици. Шашлиците са типично кавказки специалитет, като месото задължително се изкисва в марината с вино и подправки. Шашлиците се приготвят от началото до края само от мъже.

Събитието подкрепя кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата 2019. На събора ще присъства и председателят на „Единен казашки съюз - България”- казашки генерал Георги Владев, атаман от Великата Донска войска, както и представители на Националната колегия на съюза.

Във великотърновската дружинка на казаците членуват наследници на донски, кубански, терски и оренбургски казаци; православни българи; руски и украински граждани. На събора в Леденик ще присъстват и 10 новоприети членове от Елена. Местните казаци развиват предимно благотворителна и хуманитарна дейност, подпомагат сираци, хора със специални потребности, църкви и манастири, както и поддържат паметници на руски, и български воини.