Само един осъден за злоупотреба с пари от еврофондове
Само един осъден за злоупотреба с пари от еврофондове / netinfo

По четири случая на злоупотреби със средства от Европейските фондове е работила полицията във Велико Търново през миналата година, съобщи  директорът на Областната дирекция на МВР комисар Милен Манолов.

При два от случаите са образувани досъдебни производства, а останалите два са прекратени от прокуратурата. Един от случаите е за отпуснати средства в размер на 10 000 лв. на жител от Павликени за проект по САПАРД. Установено е, че парите не са изразходвани по предназначение за закупуване на селскостопански животни. Случаят е предаден на Софийската градска прокуратура и по него вече има осъдителна присъда, допълни комисар Манолов. При останалите случаи става въпрос за отпуснати значително по-големи суми – в размер на около 100 000 лева, посочи Манолов.

Ръководената от него областна дирекция получи положителна оценка за работата си през годината от главен комисар Живко Живков, директор на Главна дирекция Охранителна полиция при МВР, който присъства на вчерашния годишен анализ -отчет на дирекцията във Велико Търново. Според него въпреки постигнатите добри резултати има какво още да се желае в три основни направления – фалшифициране, пране на пари и наркоразпространението.

През миналата година в региона са неутрализирани една група фалшификатори и една група, занимаваща се с пране на пари, коментира в отговор комисар Милен Манолов. По отношение на наркоразпространението има какво да се желае. Наскоро полицаите в Свищов разбиха една престъпна група, занимаваща се с разпространение на дрога, припомни директорът. По думите му тази година се очаква увеличение на престъпността, въпреки спадовете й през последните няколко години. Като причина за това Манолов посочи очакваното нарастване на безработицата, провокирана от финансовата криза.