С брошурки и песни полицията обяснява на децата правилата за движение
С брошурки и песни полицията обяснява на децата правилата за движение / Областна дирекция на МВР

Над 3 000 брошури и около 125 диска с детски песни, посветени на безопасността на движението, ще разпространят служители на Областната дирекция на МВР във Велико Търново сред деца от областта. Кампанията стартира преди началото на пролетната ваканция на 7 апри, с цел е да заостри вниманието на подрастващите към пътната безопасност.

В инициативата участват инспектори от Детска педагогическа стая, полицейски и младши полицейски инспектори, служители на „Пътна полиция". Предвижда се в детските градини и училищата в областта да се проведат беседи по определен график с децата от предучилищна възраст и тези от първи до четвърти клас, по Британската програма „Работа на полицията в училищата".

Целта е децата от детските градини да се запознаят, а по-големите да си припомнят правилата за движение, мерките за безопасност при игри през ваканцията и като участници в пътното движение. Наред с лекциите, които полицейските служители ще изнесат пред децата, на малчуганите ще бъдат раздавани брошури на тема „Знаеш ли правилата за безопасност на пътя?". Те са изготвени по проект на служители от Областната дирекция на МВР с любезното съдействие на печатница „Абагар". Брошурата съдържа повече снимков материал и по-малко текст. В нея са засегнати най-важните неща, които децата на тази възраст трябва да знаят и да не забравят.

Къде и как се пресича - на пешеходна пътека и светофар; какво трябва да знае детето когато отива да кара колело; защо трябва да се спазват правилата за движение по пътищата; какво не бива да забравя всяко дете, когато се вози в автомобил, когато кара колело, когато пресича улицата и когато е навън без родителите си. Брошурката припомня и най-важния телефон, който е необходим при спешни случаи - медицинска помощ, пожар, нужда от полиция - тел. 112. Наред с брошурите малчуганите ще получават и дискове със забавни песни на тема „Безопасност на движението", предоставени от ГД „Охранителна полиция".
Инициативата ще обхване 65 училища в областта с начален курс на обучение, още толкова детски градини и клубове „Отвори очи" в малките населени места.