61 са случаите на COVID-19, регистрирани във Великотърновска област за седмица. В предходната те са били 17. Най-много заболели има на територията на община Горна Оряховица, показва справка на Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Пациентите с коронавирус в Горнооряховско са 30, в Търновска община те са 10, а в останалите общини между двама и петима, като заразени няма само на територията на Златарица. Данните са за периода 25 септември – 1 октомври.

В Кърджали се възобновяват ваксинациите срещу COVID-19

Здравните власти припомниха, че ваксината срещу COVID-19 остава най-сигурният начин за превенция както от самия вирус, така и от усложнения при заразяването с него. От края на миналата седмица в областта, а и в цялата страна се поставя и новата вариантна ваксина срещу COVID-19 - Comirnaty Omicron XBB.1.5.

"С оглед на нарастване на броя на заболелите от коронавирус, предстоящия есенно-зимен сезон (2023/2024 г.) и очакваното повишаване на заболяемостта и смъртността от остри респираторни заболявания, в т.ч. и грип, които допълнително биха утежнили протичането на коронавирусна инфекция при лица в риск и ще доведат до натоварване на здравната система, Националният експертен съвет по имунизации препоръчва имунизация срещу SARS-CoV-2 и срещу грип“, допълват още от РЗИ.

През миналата седмица в областта са регистрирани още пет случая на варицела, четири на скарлатина, три на ентероколити и 18 на остри респираторни заболявания.
Агенция "Фокус"