Родната къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси окончателно рухна
Родната къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси окончателно рухна / DarikNews.bg
Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси окончателно рухна
65875
Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси окончателно рухна
  • Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси окончателно рухна

Родната къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси окончателно рухна. Дъждовете през пролетта са досъборили полуразрушената сграда, която е паметник на културата от национално значение. Къщата на революционера е собственост на Министерството на културата и от години е оставена на произвола на съдбата. Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев е изпратил преписка до областния управител, с която го сезира за проблема, а тя ще бъде препратена към културното министерство.

Кръстев обясни, че е паднала дървената част на къщата, която се крепеше на подпори, премахнати преди време, за да започне евентуална реставрация. В момента са останали само един каменен дувар и порта, изградени с 90 000 лв., отпуснати от министерството преди 4-5 години. Други пари за реставрация на обекта не са давани през последните 15 години, уточни кметът на Арбанаси. По думите му преди време Община В. Търново е имала намерение да промени собствеността, но така и не се е стигнало до такава процедура, която е в правомощията на министерството.

Иларионовата къща може да бъде спасена, ако бъде създадена неправителствена организация, която да изготви проект за нейното възстановяване. Така може да се кандидатства за финансиране по европейски програми. На този етап обаче няма желаещи да се заемат с това начинание, каза Тошо Кръстев. По предварителни изчисления цялостната реставрация на къщата-светиня ще струва над 500 000 лв.

Чуйте Кръстев в звуковия файл.