Реставрират Паметника на обесените
Реставрират Паметника на обесените / netinfo

Паметникът на обесените във Велико Търново ще бъде реставриран по идея на младежката неправителствена организация „Ротаракт”. Екип от трима души-експерти по опазване паметниците на културата, ще извършат почистване, ремонт и консервация на паметника.

За дейностите са необходими около 5 000 лв., които са осигурени от членовете на „Ротаракт”. Реставрацията е част от програмата, която община В.Търново подготвя за тържественото отбелязване на 100-годишнината от обявяването на Независимостта.

Около паметника вече е построено работно скеле и започна измиването и почистването на петната, образували се по корпуса на монумента. Предвижда се през следващите две седмици да бъде измита и почистена каменната ограда на паметника. Художник ще възстанови надписите върху паметните плочи, ще бъде направен ремонт на постамента, каменната ограда и стълбите в подножието на паметника,след което ще бъдат фугирани облицовъчните плочи.

Има идея около паметника да бъде поставено и специално художествено осветлени, съобщи председателят на „Ротаракт” Станислав Стоянов. През 2008 и 2009 г. клубът си поставя амбициозната цел за възстановяване и на други паметници от културно-историческото наследство на В.Търново. Обмисля се идеята след Паметника на обесените работата да продължи с реставрирането на църкви, строени от майстор Колю Фичето, които са в окаяно състояние, каза още Станислав Стоянов.

Паметникът на обесените е издигнат през 1883 г. по идея на Евгения Кисимова, която е сред активните дейци на дружество „Милосърдие”. Монументът, по проект на архитект Джовани Мусути, увековечава паметта на обесените участници и ръководители на Априлското въстание от Търновския край, между които Бачо Киро, Иван Панов Семерджиев, Цанко Дюстабанов. Паметникът е открит официално на 25 юни 1885 г. Изработен е от бял арбанашки камък във формата на четиристенна пирамида. На четирите стени на паметника са изписани текстове с имената на обесените.