Реставрират Катедралния храм
Реставрират Катедралния храм / netinfo
270 кв.м. от стенописите в северната част на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица” във В.Търново се реставрират. Там са някои от основните изображения на църквата, разаказа реставраторът доц. Евгени Николов, който е преподавател по Иконография във Великотърновския университет. Повече чуйте в първия прикачен файл.

Средствата, около 17000 лева, са лично дарение от инж. Никола Николов, председател на Камарата на строителните инженери във В. Търново. Какво го е подтикнало към благотврителния жест, чуйте във втория прикачен файл.

Община В. Търново ще бъде съпричастна към реставрацията на храма „Успение на Пресвета Богородица”, обеща кметът Румен Рашев. Той добави, че дарителят влага в храма средствата, които е спечелил от дело срещу общината за реституиране на имоти и които е обещал да дари за богоугодни дела. Инж. Никола Николов вече е построил параклис в новостроящ се блок във В. Търново. С 19000 лева е финансирал възстановяване на църкавата „Св. Николай Чудотворец”.
Около 300-400 хиляди лева ще са необходими за пълната реставрация на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица”, който е копие на храм „Св. Александър Невски” в столицата.