Рефинансират пътния заем
Рефинансират пътния заем / netinfo

Договор за банков кредит в размер на 7 милиона лева подписа кметът на Велико Търново с директора на клона на Общинска банка . Тегленето на дългосрочния заем бе одобрено от Местния парламент. Средствата са предназначени за финансиране на проект “Финансов план за управление на публичната инфраструктура на община Велико Търново”. Иначе казано за погасяване на така наречения “Пътен заем” от 5 милиона лева, с който бяха ремонтирани част от улиците в града, а оставащите два милиона са за инфраструктурата в квартал “Картала”.

Общината ще трябва да върне седемте милиона лева заедно с лихва от основния лихвен процент плюс 1, 4 % надбавка за период от 13 години и 1 месец. През първите 42 месеца кредитът няма да бъде погасяван, не се предвижда такса за управлението на кредита, банката не иска и обезпечение. Общината обаче е длъжна да обслужва бюджета си единствено чрез Общинска банка, като паричните средства по сметката ще бъдат олихвявани преференциално с 2% годишна лихва.

През януари ще бъде финалилизирана и поръчката за фирма-изпълнител. На пролет ще стартира и реконструкцията на улиците, предвидени за рехабилитация.