Разбиха иманярска група в Свищов
Разбиха иманярска група в Свищов / netinfo

Иманярска група е разбита вчера в Свищов при специализирана полицейска операция на ГДБОП и ОДП-В. Търново. Претърсени са жилищата на деветимата участници в групата и две вили в околностите на крайдунавския град, съобщи главен инспектор Володя Велков, началник сектор културно историческо наследства към ГДБОП.

При претърсванията са намерени и иззети над 600 предмета от римската епоха до Руско- турската освободителна война от 1877 - 1878 година и осем металотърсача. Сред най-ценните находки са метални апликации за конска сбруя и колесници от времето на римското владичество по българските земи, римски денарии и монети от средните векове. Тепърва специалистите ще определят стойността на намереното.

„Смятаме, че групата работи от 2000 година насам, наблюдаваме я усилено от няколко месеца. Задържан е организаторът, 30-годишен мъж, без криминално минало. Срещу него е повдигнато обвинение за иманярство и търговия с предмети на културно-историческото наследство”, заяви главен инспектор Велков. Той очаква Окръжна прокуратура В. Търново да повдигне обвинения и срещу другите осем участници в групата, сред които само един е криминално проявен.

Групата е изкупувала лозя и земеделски земи в околностите на античния град Нове и е копаела, включително и с багер. Има данни, че е навлизала и в територията на древноримския град Нове. Известни са и имената на прекупвачите на находките - мъже от Пловдив, Русе и Плевен.