Първият фестивал 12 часа изкуство напълни с туристи Самоводската чаршия
Първият фестивал 12 часа изкуство напълни с туристи Самоводската чаршия / снимки: DarikNews.bg

Първият арт фестивал „12 часа изкуство" напълни с туристи в събота Самоводската чаршия във Велико Търново. Първият от поредицата почивни, празнични дни предложи на несекващия поток от посетители на улицата на занаятите литературни четения, изложби, концерти и провокативни артистични акции. Фестивалът бе организиран от младите творци от сдружение „Идействие", в партньорството на Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

В рамките на дванайсет часа в новооткрития клуб "Таралеж" и по цялата Самоводска чаршия се изявяваха автори от различни сфери на изкуствата, които показаха творчество си по атрактивен начин пред великотърновската публика.

Особено внимание привлече арт инсталацията на студентката от Факултета по изобразително изкуство Искра Иванова, която напълни с 20 стари часовници дупка в средата на чаршията. Не по-малък интерес предизвика инсталацията на проф. Константин Денев, наречена "Адам назовава животните", която по нетипичен начин представяше отношението на човека към животните и природата. Минувачите с удивление наблюдаваха кукла, увесена от едно дърво, заедно с множество плюшени животинки.

Старши астистентът във Факултета по изобразителни изкуства Атанас Тотляков се представи с много любопитна артистична акция, наречена "12 часа със затворени очи". Провокативният творец беше зрител на събитията от фестивала, но със завързани очи. Нестандартният му пърформанс цели да популяризира изкуството за незрящи хора.

Особено атрактивни за туристите са оказаха бодиарт, при който тялото на професионален фотомодел бе изрисувано от Мария Стоева от София, а така също ковашка работилница на открито, в която Атанас Пеев и Николай Беляшки демонтрираха как се коват ножове, саби и различни предмети от желязо.

Новооткритият клуб „Таралеж" зарадва своите посетители с няколко атрактивни изяви. Преди обяд в изложбеното пространство се състояха лекцията "Професия неопределена - що е то?" на Ангелина Рангелова, създател на „Звено Панаоки Щанета" и литературно четене, което представи новата стихосбирка на поетесата Таня Тодорова. „Таралежите" показаха и няколко изложби. Студенти от факултета по изобразителни изкуства Иван Ганчевски, Калина Кирова, Ксения Купенова, Пламен Монев и Анелия Иванова бяха подредили свои нестандартни творби пред самата галерия.

В залата на клуб „Таралеж" пък свои картини представиха Калоян Илиев - Кокимото и Антония Колева - Nitra. Двамата автори на модерно изкуство имат многобройни изложби в страна и чужбна, както и награди от престижни международни биеналета и конкурси. Клуб „Таралеж" предостави място за изява и на деца от ателието по керамика към Младежкия дом, които също показаха своя изложба.

Любопитни погледи събираше през целия ден и специална пощенска кутия, монтирана върху едно от ателиетата на Самоводската чаршия. През процепа на кутията се наблюдаваха прожекции на арт фотографии.

За децата, гости на фестивала, през целия ден имаше отворени работилници по дърворезба и керамика. Настроението в следобедните часове на площадчето на чаршията подграваха Марио, Радо и Мила, както и групите „Зора" и „Oliver Twisted". Вечерта завърши с джемсесшън на открито и прожекции на късометражни филми.