Първа римска сватба вдигнаха в Никополис ад Иструм, обмислят царска във В. Търново
Първа римска сватба вдигнаха в Никополис ад Иструм, обмислят царска във В. Търново / DarikNews.bg

Римска сватба вдигнаха в Никополис ад Иструм Ивайло и Виолета Накови. Младата двойка беше бракосъчетана по всички законови изисквания от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Ритуалът се състоя в Одеона - градския театър на античния град.

35-годишният младоженец, който е от Никюп, и неговата 31-годишна избраница се запознали в интернет. Идеята да направят римската сватба дошла от кметицата на село Никюп Йорданка Атанасова, за да се социализира и популяризира археологическият обект.

Младоженците и гостите на тържеството бяха облечени в римски тоги. Одеждите за гостите са предоставени от музея във Велико Търново и клуб "Краезнание" в Дебелец.

Сватбата започна с танца на весалките - девици, подчинени на римската богиня на семейството Веста. Символично те пречистват къщата, където се осъществява бракосъчетанието. Младоженците бяха въведени от родителите си, а понтифакс отправи молитви към Юпитер, Венера и Диана. Жрица положи пръстените на младоженците и ги благослови.

След ритуала, който се прави за първи път в Никополис ад Иструм, гостите се насладиха на почерпка по древноримски рецепти. Организаторите се надяват сватбите в духа на древен Рим да привлекат и други младоженци.

Кметът Даниел Панов е възложил на предприятието „Обредни дейности" да разработи подобни ритуали за Велико Търново. Обмислят се варианти за болярска, царска и битова сватби, които ще бъдат на достъпни за хората цени.