Пълният член не е нужен, смята проф. Иван Харалампиев
Пълният член не е нужен, смята проф. Иван Харалампиев / netinfo
Пълният член не е нужен, смята проф. Иван Харалампиев
23917
Пълният член не е нужен, смята проф. Иван Харалампиев
  • Пълният член не е нужен, смята проф. Иван Харалампиев

Правилото за употребата на пълен и кратък член е напълно изкуствено наложено в езика, само усложнява правописа и можем да минем и без него. Това каза за Дарик проф. Иван Харалампиев, бивш ректор и дългогодишен преподавател по история на българския език във Великотърновския университет.

Пълен и кратък член не се употребяват в нито един български диалект, нито пък в разговорната реч. Правилото е нужно само в отделни случаи, ако смисълът за това кой върши действието не се разбира от контекста, аргументира се проф. Харалампиев.

Българският език има нужда от езикова реформа, защото такава не е правена от 1945 г., каза още професорът. Според него трябва да се следва живата езикова практика, резултат от определени закономерности в развитието на езика. Необходимо е да се правят езикови реформи на всеки двайсет години, допълни проф. Харалампиев.

Това дали едно правило трябва да отпадне или не би следвало да се определи от специалистите от Института по български език към БАН, посочи още той. Спорът за или против пълния член, който се разгаря в момента, е само една пушилка, която вдигат никому неизвестни доценти, коментира Иван Харалампиев. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл..