Проверяват потенциално опасни отоплителни системи в училища, детски градини и болници
Проверяват потенциално опасни отоплителни системи в училища, детски градини и болници / Sofia Photo Agency

Проверка на отоплителните системи в училища, детски градини, ясли и болнични заведения разпореди областният управител доц. Пенчо Пенчев. Инспектори от Регионалния отдел за държавен технически надзор ще проверяват съоръженията с повишена опасност, като парни инсталации, котли за гореща вода и газови системи, работещи под високо налягане.

Според областния управител трябва да се обърне особено внимание дали устройствата и техническото състояние на съоръженията съответстват на нормативните изисквания. Проверяващите ще установяват дали котлите се обслужват от лица с необходимата правоспособност и дали кметовете на общините са организирали обслужването и ремонтирането на съоръженията от лицензирани фирми.

Друга задача на контролните органи е,  да установят дали се спазват нормативно- установените изисквания за безопасна експлоатация на котлите и другите съоръжения с повишена опасност, извършват ли се редовно технически прегледи и други контролни дейности.

Областният управител очаква писмен доклад с резултатите от проверката на специалистите от „Инспекция за държавен технически  надзор".