Пролетни празници в Свищов
Пролетни празници в Свищов / www.svishtov.bg

Поредица от изложби, концерти и детски конкурси включва програмата на Пролетните празници в Свищов, които крайдунавската община организира през целия месец април.

Две изложби ще бъдат открити днес (2 април). В залата на отдел „Изкуство" на Градската библиотека ще бъде подредена фотоизложба на Стефка Иванова от Русе, а в Художествената галерия „Николай Павлович" ще бъде показана изложба живопис - натюрморти (цветя) от фонда на галерията.

На 4 април (сряда) от 11.00 ч. в Детски отдел на Градската библиотека ще започне празнична програма „Пролет мила, животворна!"  участието на ученици от 2-ри „Б" клас на СОУ „Н. Катранов", ще бъде открита и  изложба на детски рисунки.

На 6 април (петък) от 10.00 ч. в Мултимедийната зала на Градската библиотека ще бъде представена изложба „Светът през моите очи". Творбите са направени от възпитаници на Ателието за художествена обработка на текстил при ОУ „Филип Сакелариевич" с ръководител Светлана Романова. Вечерта от 17.00 ч. във фоайето на община Свищовще бъде открита традиционна пролетна изложба-базар на свищовските художници. Експозицията включва живопис, акварел, рисунки, дърворезба и др.

На 11 април (сряда) от 15.30 ч. в Сладкаровата къща ще бъдат представени пролетни обичаи с участието на деца от ЦДГ „Калина Малина", ОДЗ 2 „Слънчо" и ЦДГ „Васил Левски". Фондът на Историческия музей пък ще покаже изложба „Престилки от 19 век", ще бъдат отчетени и  резултатите от конкурса за детска рисунка на пролетна тематика.

Програмата на пролетните празници продължава на 15 април (неделя) с Великденски концерт на Първи български хор „Янко Мустаков" от 11,00 в „Св. Пророк Илия"

На 17 април (вторник) във фоайето на община Свищов ще гостува изложба на ученици от СУПЦ „Св. Климент Охридски" с. Овча Могила

От 17 до 20 април в Свищов ще се проведат „Радославови дни", посветени на 149-та годишнина от рождението на Цветан Радославов. Своя партонен празник ще отбележи СОУ „Цветан Радославов".

На 18 април (сряда) от 15.00 ч. в кафе-галерия „Антиквариат" се открива изложба „30 години СОУ „Цветан Радославов". От 16.00 ч. в Художествената галерия „Николай Павлович" пък ще бъде показана изложба на картини от Цветан Радославов от фонда на галерията.

На 19 април (четвъртък) от 16.00 ч. Историческият музей ще представи  лични вещи, снимки и кореспонденция на Цветан Радославов от фонда на музея. Поготвена е и специална програма „Приятелството и музиката в живота на тримата от Преображенската махала - Цветан Радославов, Алеко Константинов и Иван Шишманов.

На 20 април (петък) от 10.00 ч. в салона на свищовското читалище ще се състои тържествено честване на патронния празник на СОУ „Цветан Радославов". Малко по-късно, от 14.00 ч., в зала 1 на общината ще бъдат отчетени резултатите от литературния конкурс за деца от 11 - 18 год. в памет на Александра Гергова.

На 25 април (сряда) от 14.00 ч. в комплекс „Светиниколското училище" се организира Национален конкурс за детска рисунка „Трите звездички" в памет на Боряна Петкова, Женя Ангелова и Светослава Пантилеева, загинали при трагедията в река Лим. Вечерта от 17.00 ч. във фоайето на общината ще бъде представена изложба на ученици от 12 клас, профил „Изкуство" при СОУ „Димитър Благоев".

Пролетните празници в Свищов ще завършат на 27 април (петък) с честване на празника на СОУ „Димитър Благоев".