Проф. Ив. Харалампиев: Мандатът ми беше успешен
Проф. Ив. Харалампиев: Мандатът ми беше успешен / netinfo
Ден преди официалното излизане от длъжност, ректорът на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев обобщи изминалите 8 години, които формулираха неговите два мандата начело на висшето училище. Изборите за нов ректор на ВТУ са утре като за мястото се състезават шестима кандидати.
„Мандатът беше добър и успешен, като най-силният показател за това е стабилната финансова основа, която оставям след себе си, коментира проф. Харалампиев. Той посочи някои от факторите, които гарантират добрия авторитет на университета – увеличаващия се брой кандидат-студенти от 5500 през 1999 година до 9000 през последните две години; 12 новоподписани договори за сътрудничество с чуждестранни висши училища; 7 нови договори за съвемстна работа с различни институции; добро партньорство с посланиците на различни страни.
Проф. Харалампиев припомни, че Великотърновския университет е вторият и по големина, и по рейтинг в класацията от висши училища от неговия тип или т. нар. класически тип. Повече чуйте в прикачения файл.

„Във Великотърновския университет има над 60 специалности. За моя екип приоритет беше развитието на магистърските програми и укрепването на специалностите, които вече имаме, не толкова да разкриваме нови”, каза още ректорът на Търновската Алма матер. Той изрази надежда, че скоро ще приключи един деликатен проблем, чието разрешаване се е търсило през неговия мандат – пролбемът с недостроената сградана на университета в старото военно училище. Според проф. Харалампиев на сесия на местния парламент ще мине предложението сградата да бъде подарена от общината на университета и вече да се търсят средства за нейното дострояване.