Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица
Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица / DarikNews.bg
Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица
52457
Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица
Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица
  • Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица
  • Проекти за над 15 млн. лв. управлява Община Стражица

2 640 000 лева е привлякъл по различни проекти новият управленски екип на Община Стражица от началото на мандата си до сега, съобщи кметът инж. Детелина Борисова. За други 360 000 лева тя очаква да получи одобрение в близките дни. Спечелените средствата са за изграждане на защитено жилище за младежи с увреждания, ремонт на детската градина в село Асеново, ремонт на Център за социални дейности и услуги в града и укрепване на десния бряг на Стара река в Кесарево.

Над 15 млн. лева общо управлява по различни проекти общинската администрация в Стражица. Проектите за изграждане на канализация и пречиствателни съоръжения в селата Камен, Кесарево и Сушица, по Програмата за развитие на селските райони, са на етап избор на изпълнители. За първите две села стойността на проектите е по почти 5 млн. лв., а за Сушица - близо 4 млн. лева. Отделно върви възстановяването на църквите в селата Горски Сеновец и Бряговица.

Днес инж. Борисова представи проект на стойност 1 049 926 лева по ОП „Регионално развитие 2007-2013". Със средствата, 5% от които ще осигури Община Стражица, ще бъдат укрепени бреговете и дъното на Голяма река в града, както и тези на дерето в село Горски Сеновец. Изпълнителят на дейностите вече е избран, като срокът за обжалване на конкурса е изтекъл без да има въражение.

Какво предстои да бъде направено, чуйте от Детелина Борисова в първия звуков файл.

Въпросното дере в Горски Сеновец поема преливните води от три язовира- Юреня, Ташлъ дере и Кандашка река. Инж. Борисова добави, че подготвя проект и за укрепване стената на язовир „Боаза", който се намира в землището на село Царски извор и е потенциално опасен.

Чуйте втория звуков файл.

Общо 30 са язовирите на територията на Общината, която има 12 800 жители. Безработицата е около 30% и за това целта е да се защитават колкото се може повече проекти, които освен подобряване на инфраструктурата осигуряват и нови работни места.