Проект ще подпомага безработни с бизнес идеи
Проект ще подпомага безработни с бизнес идеи / Sofia Photo Agency
Проект ще подпомага безработни с бизнес идеи
45718
Проект ще подпомага безработни с бизнес идеи
  • Проект ще подпомага безработни с бизнес идеи

Стартира изпълнението на проект "Подкрепа за предприемчивите българи", съобщиха от Бюрото по труда във Велико Търново. В дирекцията вече се приемат заявления за включване в обучението и досега 12 души са подали документи. Проектът е  по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а продължителността на изпълнение - 28 месеца, информира Катя Антонова от Бюрото по труда.

На безработните, включени в проекта, ще се предостави подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес.

Документи могат да подават всички безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда по постоянен или настоящ адрес, които са със средно и по-високо образование, включително безработни младежи и други, които искат да стартират собствен бизнес и да разработят бизнес план или маркетингова стратегия. По проекта не могат да кандидатстват дълготрайно безработни лица (с продължителност на регистрацията повече от 12 месеца), които са на социално подпомагане.

Проектът дава възможност на 12 500 безработни лица от цялата страна да преминат обучение за придобиване на предприемачески умения и да получат консултации за окончателно подготвяне на бизнес-план за стартиране на самостоятелен бизнес. Одобрените ще преминат два курса на обучение - сътрудник в малък и среден бизнес и сътрудник в бизнес услуги.

По време на обучението ще се изплащат стипендии, като всеки безработен ще получава по 8 лв. за всеки присъствен ден с продължителност не по-малко от 6 учебни часа. Когато обучението се провежда извън границите на местоживеене на безработните, ще се изплащат и транспортните разходи, допълни Катя Антонова.

Чуйте повече от нея в звуковия файл.