Прилепът - новото премиерно заглавие
Прилепът - новото премиерно заглавие / netinfo
Първото премиерно заглавие за новия сезон представя тази вечер МДТ „Константин Кисимов”. „Прилепът” на Марио Николов е нов прочит на популярната оперета от Йохан Щраус. Диригент на постановката е Владимир Бошнаков, а сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова.
Това е върхът на оперетното изкуство и предизвикателство за всеки един артист на сцената и зад кулисите, коментира директорът на театъра Любомир Бъчваров.
Гласовете са най-важната съставка в оперетата „Прилепът”. За първи път в подобно амплоа влизат четирима млади актьори – Симеона Кодева, Флора Търпоманова, Илиян Недев и Александър Господинов. Всички те са избрани за ролите си след поредица от прослушвания. Симона е в ролята на Адела, Флора е Розалинда, Илиян се превъплъщава в Алфред, а Александър играе Айзенщайн. Впечатленията на младите оперни таланти чуйте в първия прикачен файл.

Подготовката за „Прилепът” вървеше около година, сподели режисьорът Марио Николов, който миналия сезон върна на сцена мюзикъла „Българи от старо време” на Любен Каравелов. Той увери, че зрителите няма да видят тежката паркетна сценография, характерна за щраусовите пиеси. В моята постановка няма фиксирана епоха, защото всичко в „Прилепът” е актуално за всяко време, коментира Марио Николов. Режисьорът определи първо и трето действие на оперетата като по-театрално, докато второто е с повече шоу елементи. Повече чуйте във втория прикачен файл.

Премиерата на „Прилепът” е тази вечер в 19 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов”.