Президентът връчи почетния си знак на НВУ В. Левски
Президентът връчи почетния си знак на НВУ В. Левски / Дарик нюз, архив
Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"
67104
Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"
Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"
  • Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"
  • Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"

Президентът Росен Плевнелиев връчи почетния си знак на Националния военен университет „Васил Левски” в чест на 135-та годишнина от основаването му и като признание за формирането и развитието на съвременния облик на българското висше образование и наука. Държавният глава присъства на академичната клетва на 121 курсанти и 429 студенти, след което разгледа материално- техническата база на вуза.

В словото си президентът подчерта, че днес военнообразователната система е поставена пред сериозни изпитания, а процесът на нейната трансформация и привеждане в състояние на адекватност с новата среда за сигурност, която много бързо се променя, е в пълен ход.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че международният тероризъм вече не нещо далечно и непознато за нас, а една жестока реалност, с която трябва да се съобразяваме и припомни терористичния акт на летище Сарафово през юли 2012 година.

Президентът добави, че особено важен е приносът на НВУ „В. Левски” в подготовката на кадри за участие в мироопазващи операции и обучението на военнислужещи от съюзнически армии и братски страни.

Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"
netinfo

„Днес мисията на университета е да изгражда личности, да възпитава в дух на родолюбие, дълг и чест. Да обучава военни и цивилни ръководители, с формирани лидерски качества, способни да ръководят и командват в условия на сложни рискове и заплахи, да поемат отговорност и да работят с експрети от други страни при участие в мисии и операции в най- различен мащаб ”, каза още Росен Плевнелиев.

Чуйте го първия звуков файл.

Сред гостите на церемонията бяха дипломати от Израел и Русия, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, народните представители Мариана Бояджиева, Милка Христова, Евгени Стоев, Мирослав Петков и Георги Марков, областният управител Георги Рачев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, кметът на Общината Даниел Панов, митрополит Григорий, офицери от резерва и запаса, много родители и близки на първокурсниците.

„Възпитавайте в себе си дисциплинираност, воля за победа, самообладание, инициатива, мъжество, смелост, физическа ловкост и други добродетели. Бъдете творчески личности, самостоятелни в действията и мислите си, благородни в постъпките и намеренията си. Повишавайте своето интелектуално ниво и културен кръгозор. Бъдете професионалисти, непрестанно се усъвършенствайте в своята служебна дейност. Бъдете достойни последователи на нашия патрон Васил Левски, грижете се за своето име, укрепвайте авторитета на Националния военен университет”, заяви в словото си началникът на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов. Под негово ръководство курсантите и студентите положиха клетва.

Още от него във втория звуков файл.

Президентът връчи почетния си знак на НВУ "В. Левски"
netinfo