Представиха региона пред младежи от девет държави
Представиха региона пред младежи от девет държави / Областна администрация

Близо 70 участници в два международни проекта гостуваха в Областна администрация, за да се запознаят с дейността на институцията и характеристиките на Област Велико Търново. Младежите и техните ръководители бяха посрещнати от областния управител проф. Пенчо Пенчев и заместничката му Любомира Попова в Гербовата зала на администрацията.

Единият от проектите е на тема „Назад към традициите с усмивка към бъдещето" и е по програма „Младежта в действие". Партньори по него са организации от Унгария, Португалия, Румъния и Испания, а от българска страна участва организацията „Партньори Велико Търново 2010". Целта е младите хора да опознаят културно- историческото наследство на държавите- партньорки посредством практически занятия, обучения, изучаване на народни танци, представяне на местни обичаи и кухня, както и посещения на различни институции.

Другият проект е на тема „Предприемачество и младежки политики в райони с изостанала икономика" с български партньор организация от Мездра и участници от Испания, Украина, Русия, Беларус и Молдова.

Старши експертът Мариета Гъркова представи ролята на Областна администрация за развиването на политиките за младите хора. Ежегодно областният управител домакинства на инициативата Джуниър Ачийвмънт / б.р. Мениджър за един ден/, чрез която ученици и студенти изпълняват ръководни длъжности в администрацията. Честа практика домакинството на работни срещи, конференции и семинари, свързани с образованието, заетостта и социалните дейности при младите хора, добави тя.

На срещата бе Област Велико Търново бе презентирана мултимедийно. На английски език презентацията илюстрира културно-историческото наследство в областта, природните дадености, административното устройство, икономически и демографски профил. Областният управител бе запитан от участник от Беларус, след като България е в ЕС, който изпитва последствията на финансовата криза, какви мерки се предприемат у нас.

Проф. Пенчев посочи чуждите инвестиции като един от инструментите за излизане от кризата и по-конкретно средствата от европейските фондове. Той подчерта, че специално за регион Велико Търново туризмът е перспективен отрасъл, който също дава възможност за икономическо развитие. Инвестициите в човешкия фактор, в образованието и технологиите, също са антикризисна мярка, каза още той.