Предлагаме пет училища за средищни
Предлагаме пет училища за средищни / netinfo

 

Пет училища в община Велико Търново да влязат в списъка на средищните гласуваха на свое заседание общинските съветници. Това са школа, в които се събират ученици от близките населени места, където вече няма училища. За статут на средищни кандидатстват основните училища в Церова кория, Ресен, Самоводене, Балван и Килифарево. Те отговарят на критериите, които образователното ведомство е приело за средищни училища, и могат да станат такива, след като бъдат одобрени първо от Общинския съвет, а след това и от Министерството на образованието, науката и младежта.
24 деца от село Къпиново, 14 от Пчелище и три от Миндя пътуват всеки ден до Церова кория, за да ходят на училище. В момента там учат 54 деца от четири населени места. Четири паралелки има в училището - две в началния курс и две в средния курс на обучение. В училището има и две полуинтернатни групи.
Школото в Ресен пък приема учениците на още три села - Дичин, Водолей и Никюп. Децата от Хотница и Русаля пътуват до Самоводене, а тези, които живеят в Ново село и Ветринци, ходят в школото в Балван.
Килифарево от години е най-голямото средищно училище в общината и освен своите деца обучава момчетата и момичетата на Вонеща вода, Войнежа и Плаково.
Ако петте училища бъдат одобрени за средищни и от просветното министерство, от есента ще получават допълнителни средства за целодневната организация на учебния процес и за столово хранене на пътуващите ученици.